Szarlotka „Po Warszawsku” – Domownicy zjedzą do ostatniej porcji.

To pyszne lekkie ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że może je zrobić nawet dziecko.

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5–1 łyżki stołowej cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj kaszę mannę, cukier i mąkę w osobnej misce. Dodaj cukier waniliowy i cynamon. Masa musi być gładka.

2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. Wlej jedną trzecią „ciasta” do blaszki do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Następnie dodaj jedną trzecią startych jabłek i wygładź warstwę. Powtórz procedurę 2 razy.

4. Teraz polej całość olejem.

5. Na koniec posyp równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi.

6. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180–200 stopni przez 40–45 minut.
7. Prosta i smaczna szarlotka jest gotowa. Poczekaj, aż trochę ostygnie i zasiądź do uczty.

Smacznego!

 

 

Ten sposób przygotowania szarlotki jest jest bardzo popularny i dlatego ma wiele odmian. Można dodać gruszki zamiast jabłek, można zrobić więcej warstw. Można też posypać płatkami migdałów. Każda wersja jest dobra, a ciasto zawsze jest delikatne i wilgotne. To wspaniała opcja do wieczornej herbatki o każdej porze roku.

error: Content is protected !!