Szarpaniec – Proste i pyszne ciasto, które zawsze jest rozchwytywane w moim domu.

Lekkie kruche ciasto z ulubionym domowym dżemem. Co może być smaczniejszego i bardziej kuszącego? Ten przepis dostałam od przyjaciółki, jeszcze z lat szkolnych. Proste kruche ciasto przygotujesz łatwo, szybko i nie musisz być przy tym szefową kuchni.

 

 

Zawsze serwuję je w moim domu, na każdą okazję. Zawsze wychodzi wyśmienite, dżem nie wypływa, a ciasto nie pali się.

 

 

Bez względu na to, jakiego dżemu użyjesz jest pyszne, delikatne i miękkie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g dżemu
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE
1. Na początek, roztop masło w garnuszku, a następnie odstaw do ostygnięcia.

 

2. W wygodnej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Potem dodaj stopione masło i ubij wszystko mikserem.

 

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Zagnieć.

 

4. 1/3 gotowego ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.

 

5. Posyp lekko formę mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto w formie (moja ma 35 na 25 cm.). Następnie całą powierzchnię ciasta wysmaruj grubą warstwą dżemu.

 

6. Na wierzch, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zamrożoną wcześniej cześć ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

 

7. Po wystudzeniu, gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!

 

 

Zawsze używam dżemu z kawałkami owoców lub powidła. Jeśli boisz się, że dżem wypłynie, utwórz wokół formy boki z ciasta.

 

Nawiasem mówiąc, do tego przepisu możesz wymyślić wiele innych i oryginalnych nadzień, aby zawsze zaskoczyć swoich bliskich „nowym” ciastem! Spróbuj i opowiedz nam o swoich wrażeniach!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!