Szaszłyki Drobiowe w Cieście – Wyjątkowy smak i aromat sprawia, że nie można im się oprzeć.
				
			 486
										Pachnące, złociste i soczyste szaszłyki w cieście z pewnością zasługują na miano wyjątkowych. Tego smaku nie można po prostu zapomnieć. Będziesz delektować się smakiem i zapragniesz więcej…

Ich oryginalna forma podania i chrupiące, delikatne ciasto na zewnątrz dodaje daniu wyjątkowości i specjalnego charakteru. Mięso nie rozpada się i wygląda pięknie i apetycznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

Klasyczna wersja, przyrządzana jest z jagnięciny, ale w nowoczesnej kuchni, mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe będzie bardziej odpowiednie. Im więcej tłuszczu w mięsie, tym bardziej delikatny będzie szaszłyk. Dlatego do kurczaka można dodać kawałeczek słoninki bez skórki.

SKŁADNIKI
- 
600 g fileta z kurczaka
- 
1 cebula
- 
100 g suszonych śliwek
- 
200 g ciasta francuskiego
- 
sól i pieprz do smaku
- 
bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zmiel fileta z kurczaka w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj nożem. Eksperci twierdzą, że posiekane mięso zachowa więcej soku, co zapewni szaszłykom delikatność i niepowtarzalny smak.
2. Cebulę możesz zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem, a następnie dodaj suszoną bazylię i dokładnie wymieszaj.
3. Aby dobrze przylegało do patyka, ugnieć je i odstaw na co najmniej 15 minut.
4. Następnie wstaw mięso do lodówki na 2-3 godziny.
5. Nadziej na każdy patyk 2 suszone, namoczone wcześniej śliwki.
6. Wokół śliwek owiń i uformuj podłużne kotlety.

7. Pokrój na wąskie paski (ok. 2 cm.) ciasto francuskie.
8. Owiń każdy szaszłyk w dwa paski ciasta. Możesz ciasto wysmarować roztrzepanym żółtkiem jajka i posypać sezamem (opcjonalnie).

9. Ułóż szaszłyki na blaszce, wysmarowanej olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Od czasu do czasu przewracaj szaszłyki na drugą stronę, aby uzyskać równomierny efekt pieczenia.

Smacznego!

 
			