Szaszłyki Drobiowe w Cieście – Wyjątkowy smak i aromat sprawia, że nie można im się oprzeć.

Pachnące, złociste i soczyste szaszłyki w cieście z pewnością zasługują na miano wyjątkowych. Tego smaku nie można po prostu zapomnieć. Będziesz delektować się smakiem i zapragniesz więcej…

 

 

Ich oryginalna forma podania i chrupiące, delikatne ciasto na zewnątrz dodaje daniu wyjątkowości i specjalnego charakteru. Mięso nie rozpada się i wygląda pięknie i apetycznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

Klasyczna wersja, przyrządzana jest z jagnięciny, ale w nowoczesnej kuchni, mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe będzie bardziej odpowiednie. Im więcej tłuszczu w mięsie, tym bardziej delikatny będzie szaszłyk. Dlatego do kurczaka można dodać kawałeczek słoninki bez skórki.

 

 

SKŁADNIKI
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 g ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zmiel fileta z kurczaka w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj nożem. Eksperci twierdzą, że posiekane mięso zachowa więcej soku, co zapewni szaszłykom delikatność i niepowtarzalny smak.
2. Cebulę możesz zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem, a następnie dodaj suszoną bazylię i dokładnie wymieszaj.

 

3. Aby dobrze przylegało do patyka, ugnieć je i odstaw na co najmniej 15 minut.
4. Następnie wstaw mięso do lodówki na 2-3 godziny.

 

5. Nadziej na każdy patyk 2 suszone, namoczone wcześniej śliwki.
6. Wokół śliwek owiń i uformuj podłużne kotlety.

 

7. Pokrój na wąskie paski (ok. 2 cm.) ciasto francuskie.
8. Owiń każdy szaszłyk w dwa paski ciasta. Możesz ciasto wysmarować roztrzepanym żółtkiem jajka i posypać sezamem (opcjonalnie).

 

9. Ułóż szaszłyki na blaszce, wysmarowanej olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Od czasu do czasu przewracaj szaszłyki na drugą stronę, aby uzyskać równomierny efekt pieczenia.

 

Smacznego!

 

 

 

Podawaj szaszłyki ozdobione posiekaną zieloną pietruszką, kolendrą lub innymi ziołami. Ulubiony sos będzie również mile widziany, na przykład, słodko-kwaśny, czosnkowy lub pomidorowy łagodny lub pikantny. Najwygodniej jest jeść szaszłyka rękoma, w połączeniu ze smażonym bakłażanem, pieczarkami lub pieczonymi ziemniakami smakuje wprost obłędnie!

error: Content is protected !!