Szaszłyki z Marynowanych Serc Drobiowych – Zdrowe i delikatne danie na każdą okazję.

Serca drobiowe to niedrogi produkt, niskokaloryczny z bogatą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Są idealne przy zdrowym i dietetycznym żywieniu.

 

 

Jako opcja na piknik lub jako lekka kolacja, przygotuj je w formie pysznych, delikatnych szaszłyków.

 

 

Mięso serc ma neutralny smak, więc możesz dowolnie zmieniać sosy i marynaty, za każdym razem tworząc niepowtarzalne danie.

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 g serc kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 ml octu
  • sól i pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i oczyść dokładnie serca z kurczaka.

 

2. Do marynaty potrzebujesz wymieszać: sos sojowy, miód, ocet i zblendowaną cebulkę. Dodaj również sól i pieprz do smaku.

 

3. Włóż serca do marynaty.

 

4. Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.

 

5. Patyczki do szaszłyków zanurz na pół godziny w wodzie.

 

6. Zamarynowane serca nabij wzdłuż na patyczki.

 

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ułóż szaszłyki na natłuszczonej blaszce. Piecz przez 30 minut.

 

8. Podawaj szaszłyki z serc drobiowych z sezamem, różnymi sosami, warzywami i ziołami.

 

Smacznego!

 

 

Kupując serca drobiowe, zwróć uwagę na ich kolor: brązowe lub niebieskie serca zdecydowanie nie są świeże i mogą być już kilka razy zamrażane. Świeże mają piękny czerwony kolor.
Oprócz serc, również inne podroby drobiowe mogą pochwalić się wspaniałymi korzyściami zdrowotnymi. Żołądki kurcząt można bezpiecznie utożsamiać z szeregiem witamin np.: kwasu pantotenowego, foliowego i askorbinowego.

 

Przystępna cena, świetny smak i łatwość przygotowania – wszystko to sprawia, że ​​podroby drobiowe są jednym z najbardziej lubianych produktów spożywczych.

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!