Szwajcarskie Kruche Ciasteczka – Pyszne, maślane ciasteczka będą idealne na przekąskę do plecaka twojej pociechy.

Wkładając taką przekąskę do plecaka swojej pociechy, możesz być spokojna o jej zdrowie. W niewielkich ilościach, nawet każdego dnia nie zaszkodzą, a dodadzą dawkę energii niezbędnej w prawidłowym rozwoju dzieci.

 

Kruche ciasteczka, według szwajcarskiej receptury, na bazie masła są łatwe w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki z pewnością zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g skrobi kukurydzianej
  • 220 g masła
  • 110 g cukru

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ubij masło z cukrem na gładką, kremową masę.

 

2. Następnie dodaj przesianą mąkę i skrobię. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

 

3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na grubość 5 mm.

 

4. Odciśnij okrągłą foremką ciasteczka i widelcem ponakłuwaj ich powierzchnię. Potem posyp cukrem.

 

5. Włóż gotowe ciasteczka do lodówki na 20 minut.

 

6. Kiedy się schłodzą i nieco stwardnieją, włóż ciasteczka do piekarnika, rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez 25 minut. Po wystudzeniu ciasteczka są gotowe. Smacznego!

 

 

Jak widać, wykonanie ich jest niezwykle proste i z pewnością poradzi sobie z nimi nawet najmniej doświadczona Pani domu. Przygotowane według tego przepisu ciasteczka, mogą być również świetną bazą do rozmaitych deserów.

 

Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć deser nieco inny nawet każdego dnia!

error: Content is protected !!