Szybka zupa serowa z bułkami serowymi- Moja rodzina chce ją jeść codziennie.

Ta szybka, pyszna zupa jest darem niebios dla zapracowanej gospodyni domowej. Szybko ją się gotuje i smakuje świetnie. Moja mama zawsze robiła taką zupę, kiedy wracała późno z pracy. Wlana w piękne talerze, doprawione kwaśną śmietaną i zawsze ozdobione zieleniną. Och, leniwa zupa … Smak dzieciństwa, smak czułości i troski.

Możesz ugotować zupę na świeżym bulionie z kurczaka lub użyć kostek bulionowych. Jeśli wcześniej upieczesz bułki z serem i zamrozisz, gotowanie tej zupy zajmie nie więcej niż 15 minut! Zasadniczo zapisz przepis i zaskocz swoich bliskich pysznym pierwszym daniem.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ
  • 1,5–2 l bulionu drobiowego
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • czarny pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA BUŁKI
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego sera śmietankowego

PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od upieczenia bułek serowych. Widelcem ubij jajko z solą. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć miękkie ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i posyp tartym serem. Zawiń rolkę szczelnie i połącz krawędzie. Uszczelnij ją trochę na całej długości, aby ser z niej nie wypłynął. Następnie potnij na porcje o szerokości około 1 cm.

3. Do zupy potrzebujesz bulionu z kurczaka lub 1,5–2 litrów wody i 2 kostki bulionowe. Zagotuj.
4. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i z tartą na oleju roślinnym i wrzuć do gotującego się bulionu.

5. Dodaj ziemniaki pokrojone w paski, a kiedy będą miękkie dodaj przygotowane wcześniej bułki i gotuj przez 5-10 minut (aż bułki będą gotowe).
6. Jako ostatni należy dodać czarny pieprz, drobno posiekany czosnek i zioła. Wlej aromatyczną i smaczną zupę na talerze i przywołaj wszystkich do stołu. Smacznego!

 

Pierwsze dania są bardzo ważne w diecie. Lekka zupa domowa jest idealna, gdy musisz dać żołądkowi kilka dni odpoczynku. Gotowanie takiej zupy zajmuje mało czasu i jest pyszna!

error: Content is protected !!