Łatwy sposób na domowe pieczywo – chleb z patelni. Wręcz rozpływa się w ustach.

Pieczywo własnoręcznie upieczone zdecydowanie góruje smakiem nad tym, które kupujemy w piekarni.

Niekiedy problemem mogą być względy materialne – nie każdy może sobie pozwolić na kupno specjalistycznego piekarnika. Rozwiązaniem może być domowy chleb … z patelni.

 

Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 330 ml wody,
  • olej do smażenia,
  • 10 g soli,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych albo 5 g suszonych drożdży.

 

Sposób wykonania:

Pokruszyć świeże drożdże i wrzucić do miski z ciepłą wodą, mieszać wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli wykorzystujemy w przepisie drożdże suszone, należy wsypać je do naczynia z pozostałymi sypkimi składnikami.

Wymieszać rozpuszczone drożdże z mąką i solą, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto zagniatać aż do momentu, gdy stanie się jednolitą, gładką masą. Z masy tej należy następnie uformować dwie kule.

Uformowane ciasto odstawić do wyrośnięcia – powinno to zająć około pół godziny.

Przygotowane ciasto wyłożyć na nasmarowaną olejem patelnię. Smażyć pod przykryciem – czas smażenia na średnim ogniu powinien wynieść od 12 do 15 minut.

Po jego upływie należy wierzch chleba nasmarować olejem i odwrócić go na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem przez kolejne 12- 15 minut.

 

W ten sposób, niezwykle prosto i tanio możemy uzyskać dwa bochenki domowego chleba.

error: Content is protected !!