Szybki dżem malinowy mojej babci – Poznaj sposób na zachowanie zdrowia

Lato to czas gdy owoce dojrzewają w ekspresowym tempie. Aby nie marnować darów drzew i krzewów gospodynie domowe przerabiają owoce i warzywa na pyszne przetwory. To czas kiedy dom pachnie gotowanymi konfiturami.

Niestety nie wszystkie metody tworzenia domowych przetworów pozwalają na zachowanie wszystkich witamin i wartości odżywczych zawartych w owocach.
Poznaj niezawodny sposób, który pozwoli Ci przygotować smaczne i wartościowe dżemy z malin innych owoców.

 

Składniki:
  • 8 szklanek pełnych malin
  • 3 szklanki cukru
  • 3/4 litra wody

 

Przygotowanie: 

1. Rozpocznij od posortowania malin. Wykorzystaj tylko całe i w pełni dojrzałe owoce. Następnie delikatnie, ale dokładnie wypłucz maliny. Zalej przygotowaną wcześniej wodą i rozpocznij gotowanie.

2. Doprowadź do zagotowania malin z wodą. Gdy całość się zagotuje dodaj 2 szklanki cukru. Całość zamieszaj i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu dodaj kolejne dwie szklanki cukru i wszystko zamieszaj. Całość gotuj przez 3 minuty. Dodaj pozostały cukier. Gotuj wszystko jeszcze przez 3 minuty na bardzo małym ogniu.

3. Przygotuj wyczyszczone i wygotowane słoiki. Zagotowany dżem, zdejmij z ognia, wlej do słoików i szczelnie zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

 

Słoiki z dżemem najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.  Smacznego!  

error: Content is protected !!