Szybki makaron – Do przygotowania w 15 minut, bez mięsa i sterty brudnych naczyń. Możesz zjeść bez wyrzutów sumienia nawet w środku nocy

Makaron w stylu Stroganowa, którego przyrządzenie opisano poniżej, smakuje znakomicie, pomimo tego, że do jego przygotowania nie używa się ani kawałka mięsa.

 

Potrzebnych będzie jedynie kilka nietypowych składników oraz około 15 minut czasu, by to znakomite danie obiadowe dla całej rodziny znalazło się na stole.

Potrzebne składniki:
  • 350 g grzybów (mogą być z puszki),
  • makaron (na przykład penne. fussilli lub szeroki makaron),
  • 1  łyżeczka musztardy,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki stołowe śmietany kwaśnej,
  • 3 niewielkie pikle,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki wina,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

1. Makaron (najlepiej penne, fussilli lub szeroki makaron) gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie. Czas gotowania powinien być o około minutę krótszy niż ten, wskazany na opakowaniu.

2. Po wyjęciu z wody pozwalamy mu nieco ostygnąć.

 

3. W czasie, gdy makaron się gotuje, możemy przygotować sos Stroganow. Najpierw obieramy cebulę. Siekamy ją drobno.

4. Następnie cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości masła i dodajemy posiekane ogórki. Grzyby, na przykład pieczarki, kroimy w plasterki i również dodajemy.

5. Całość smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy również wino i pozwalamy mu odparować.

 

6. Następnie dodajemy śmietanę oraz musztardę. Dokładnie wszystko mieszamy i czekamy, aż sos się zagotuje.

 

7. Powinno to trwać około 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać nieco mąki, by go zagęścić do odpowiadającej nam konsystencji. Do naczynia z sosem wrzucamy makaron i dokładnie wszystko mieszamy.

Danie to podajemy po posypaniu natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!