Szybkie ciasto na kefirze- tak pysznego deseru jeszcze nigdy nie jadłaś. Idealnie smakuje z aromatyczną kawą lub herbatą.

Koniecznie przygotuj to ciasto , gdy zjawią się nie zapowiedziani goście.

 

W szybki oraz bardzo prosty sposób przygotujesz ciasto, które swoim smakiem zachwyci każde podniebienie. Każda aromatyczna kawał lub herbata lepiej będzie smakowała w takim towarzystwie.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • Szkl kefiru
  • Łyżka masła
  • ½ szkl cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do miski wbij jajka, następnie dodaj kefir oraz cukier, następnie całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.

2.Do przygotowanej masy powoli wsypuj mąkę, pamiętaj, aby cały czas mieszać. Następie dodaj rodzynki oraz proszek do pieczenia.

3.Przez kilka minut mieszaj wszystkie składniki. Do wysmarowanej masłem formy przełóż przygotowane ciasto. Rozłóż je po całej p0owierzchni.

 

4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciast przez 30-35 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto się upiekło.

 

5.W przypadku suchej wykałaczki , wiadomo ,że ciasto jest upieczone. Gdy wykałaczka będzie mokra , koniecznie piecz jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu sprawdź ciasto ponownie wykałaczką.

Jako dekoracji użyj cukru pudru lub lukru. Tak przygotowane możesz podawać na stół. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!