Mega szybkie śniadanie gotowe w 5 minut! 2 Proste i Pyszne Przepisy na Tortille
2 115
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale często brakuje nam czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Te dwa przepisy na tortille są idealnym rozwiązaniem! Są szybkie, łatwe do wykonania i pełne smaków.
Połączenie szpinaku, pomidora i czerwonej papryki z różnymi rodzajami sera tworzy chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie wilgotne w środku tortille. Można je podać z ulubionym sosem lub wykorzystać jako bazę do różnych dań, takich jak tacos czy burritos.
Składniki:
100 g sera mozzarella, startego
30 g zielonej cebuli, drobno posiekanej
1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
Pieprz do smaku
Masło
2 tortille o średnicy odpowiadającej rozmiarowi patelni (23 cm)
Garść liści szpinaku
2 plastry sera kanapkowego
Sposób przygotowania:
Przygotowanie składników:
Zetrzyj ser mozzarella i drobno posiekaj zieloną cebulę.
Pokrój pomidora w cienkie plasterki.
Rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz i posiekaną zieloną cebulę. Dokładnie wymieszaj.
Smażenie tortilli:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu i dodaj kawałek masła.
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i natychmiast przykryj tortillą.
Smaż na małym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać.
Dodawanie nadzienia:
Na jednej połowie tortilli rozłóż startą mozzarellę.
Na wierzch mozzarelli ułóż plastry pomidora, liście szpinaku i plastry sera kanapkowego.
Złóż tortillę na pół i dociśnij.
Smażenie na złoty kolor:
Dodaj trochę masła na patelnię.
Odwracaj tortillę od czasu do czasu, aż uzyskasz złoty kolor i ser się rozpuści.