Tarta z Bananami – Rozkoszuj się delikatnym, niebiańskim smakiem.

Banany są znane ze swoich właściwości odżywczych, nie mówiąc już o ich smaku. Niezwykła tarta z bananami to pyszny deser, który przygotujesz szybko z minimalnym zestawem składników. Jest aromatyczna i smaczna zarówno na ciepło, jak i schłodzona.

 

Przepis jest naprawdę prosty, ponadto możesz go urozmaicić według własnego uznania, dodając orzechy, suszone owoce, kawałki czekolady lub marmoladę.

 

Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 banany

 

PRZYGOTOWANIE
1. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj 3 żółtka, pół szklanki cukru i stopione masło. Następnie dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Powinno być dość gęste. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

2. Pokrój banany w plasterki, możesz je lekko posypać cukrem waniliowym, aby uzyskać jeszcze bardziej interesujący smak.

3. Na posmarowanej tłuszczem formie rozłóż ciasto, odetnij jego nadmiar, wystający z formy. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.

4. Poukładaj pokrojone banany, posmaruj je kwaśną śmietaną. Smak śmietany jest zależny od twoich upodobań. Możesz wcześniej wymieszać ją z cukrem, wanilią, mleczkiem kokosowym lub cukrem pudrem.

5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. W tym czasie przygotuj lekką pierzynkę. Ubij pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru. Ubijaj, aż piana będzie sztywna przez ok. 10 minut.

6. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozprowadź ubitą pianę na całej jego powierzchni. Umieść ciasto w piekarniku jeszcze tylko na trzy minuty. Pyszna tarta z bananami gotowa! Możesz ozdobić ją pozostałymi bananami, płatkami migdałowymi lub kandyzowanymi owocami – to co masz pod ręką.

Smacznego!

error: Content is protected !!