Torcik Orzechowy – Twoi goście Zakochają się w nim od pierwszego kęsa.

Święta to czas rodzinny i okazja do pokazania swoich kulinarnych zdolności. Słodkie, pyszne ciasta na świątecznym stole są obowiązkowe. Piekę ten tort co rok na święta, a moja rodzina nie może się go zawsze doczekać…

 

 

Pyszny aromatyczny orzechowo-miodowy torcik nie wymaga dużego nakładu czasu i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Z pewnością mile zaskoczysz swoich gości, przy popołudniowej świątecznej kawie. Nawet najbardziej wybredny łasuch zakocha się w nim od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 2,5–3 szklanki czubate mąki
  • 4 jajka
  • 50 ml koniaku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 g orzechów (orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich)
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM
  • 200 g masła
  • 300 g gotowanego skondensowanego mleka
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem na gładką pianę. Dodaj miód, koniak, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

2. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę wymieszaną z octem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Posiekaj orzechy w blenderze, połowę dodaj do ciasta, druga połowa posiekanych orzechów trafi do kremu.

4. Podziel ciasto na 2 części i upiecz 2 oddzielne ciasta w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C, sprawdzając gotowość wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Jeśli ciasto się nie klei, jest gotowe!

5. Po wystygnięciu, przekrój każde ciasto na 2 części, odcinając tak zwane czapki.

6. Teraz przygotuj krem. Ubij masło ze skondensowanym mlekiem za pomocą miksera, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Włóż krem ​​do lodówki na 5-10 minut.

7. Czas złożyć w całość tort. Zaparz mocną czarną herbatę i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Nasącz każde ciasto przygotowaną, schłodzoną mieszanką. Układaj jeden na drugim, przekładając każdą warstwę kremem lekko dociskając do siebie. Wierzch i boki tortu, posmaruj kremem i wygładź.

8. Udekoruj ciasto orzechami i drobno pokrojoną gorzką czekoladą. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Łatwy, delikatny i pyszny tort orzechowo-miodowy jest gotowy. Smacznego!

 

 

Jeśli lubisz aromatyczne połączenie miodu z orzechami, to ten tort w pełni zaspokoi twoje podniebienie. Delikatny, wilgotny i smaczny, z orzechowo-miodowym smakiem i nutą koniaku z pewnością nie pozostanie szybko zapomniany. Przygotuj się na lawinę komplementów!

error: Content is protected !!