Tort Szarlotkowy z Śmietanowym Kremem – Podaruj sobie odrobinę słodkiego luksusu.

Pomimo tego, że istnieje wiele przepisów na szarlotkę, ta opcja na pewno Cię zaskoczy. Pyszny torcik szarlotkowy, którego wnętrze wprost rozpływa się w ustach. To prawdziwa słodka uczta.

 

Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIA
  • 10 g żelatyny
  • 550 ml śmietany kremówki (33%)
  • 50 g masła
  • 300 g skondensowanego mleka
  • 5 jabłek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g mlecznej czekolady

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do miękkiego masła dodaj szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.

2. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem do pieczenia. Żółtka z ugotowanych wcześniej jajek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki dodaj do masła, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

3. Zagnieć ciasto. Powinno być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

4. Czas przygotować nadzienie jabłkowe. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj masło, miód i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut pod przykryciem.

5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2 części. Rozwałkuj obie części do uzyskania średnicy 22 cm. (używam do tego pokrywki o tej samej średnicy).

6. Ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

7. Pora na krem śmietanowy. Wymieszaj żelatynę z wodą. Ubij 500 ml schłodzonej śmietany mikserem. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj do niej skondensowane mleko i ubijaj przez kolejne 3 minuty. Potem wlej żelatynę i wymieszaj. Krem powinien być gęsty.

8. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 26 cm. (zwróć uwagę, że ciasto ma mniejszą średnicę). Na spodzie połóż ciasto. Na nim równomiernie rozłóż połowę nadzienia jabłkowego.

9. Następnie na nadzienie jabłkowe rozłóż połowę kremu śmietanowego, powinien wyjść poza krawędzie ciasta. Powtórz warstwy zaczynając od ciasta, potem jabłka i krem śmietanowy. Wygładź warstwę śmietanową wokół torcika i wstaw do lodówki na całą noc.

10. Rozpuść czekoladę w 50 ml śmietany i dobrze wymieszaj na gładką masę. Rozsmaruj czekoladę na wierzchu i wygładź. Wstaw do lodówki na pół godziny, czekolada musi ponownie zastygnąć.

11. Wyjmij torcik z formy, udekoruj według własnych upodobań.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!