Tortilla w Roli Głównej – Każdy skusi się na odrobinę takiej przyjemności.

Przygotowywanie pysznych przekąsek z łatwym dostępem do gotowych tortilli to czysta przyjemność. Nadzieniem może być dosłownie wszystko: mięso, ryby, warzywa, grzyby, a nawet słodkie owoce.

 

 

 

Oto 13 prostych i oryginalnych propozycji:

 

PYSZNE NADZIENIA DO TORTILLI

1. Rozgnieć i wymieszaj widelcem jedną puszkę ulubionej konserwy rybnej we własnym sosie. Dodaj 200 g startego twardego sera, pokrojony drobno koperek i majonez. Rozłóż nadzienie na tortillę i pozostaw na 10-15 minut, aby przeszły smakiem.
2. Pokrój w cienkie plastry 350 g gotowanego fileta z kurczaka . Wymieszaj z serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Dodaj dowolne świeże zioła.
3. 3 ugotowane i osolone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z majonezem, cebulą, ziołami i solonym śledziem pokrojonym w kostkę.

4. Wymieszaj 200 g twarogu z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i koperkiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posól do smaku.
5. 200 g ugotowanej do miękkości fasoli zblenduj na gładką masę. 1 dużą cebulę, pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle. Wymieszaj fasolę z cebulą i dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posól do smaku i dodaj ulubione zioła.
6. Pokrój w kostkę 250 g paluszków krabowych i 1 świeżego ogórka. 2 jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystko i dodaj majonez. Posól do smaku i dodaj ulubione zioła.

7. Pokrój na cienkie plasterki 200 g szynki, 200 g twardego sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój 2 ogórki wzdłuż na cienkie plasterki. Układaj warstwowo na przemian z majonezem szynkę, ser i ogórek.
8. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach 1 świeżą marchewkę, 2 świeże ogórki i wymieszaj z majonezem. Pokrój pomidora na pół-plasterki. Nałóż nadzienie na tortilli i pół-plastry pomidora na wierzchu.
9. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój na paski o szerokości 0,5 cm. Posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż z obu stron.

Poukładaj smażonego bakłażana na tortilli i posmaruj go kwaśną śmietaną. Na wierzchu połóż pokrojone pomidory. Jeśli lubisz, dodaj czosnek.
10. 3 ogórki konserwowe i 3 ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj warzywa z wędzonym kurczakiem, zielonym groszkiem i majonezem.
11. Twardy ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokrój na drobną kostkę. Zetrzyj 2 jajka na twardo, dodaj koperek i kolendrę. Wszystko wymieszaj. Nadzienie to można zawinąć w kopertę i usmażyć na patelni lub grillu.

12. Schłodź 200 g pieczarek wcześniej podsmażonych z cebulą na oleju. Dodaj 100 g twardego sera i koperek.
13. Na początek poukładaj sałatę lub kapustę pekińską na tortilli. Po jednej stronie ułóż ulubioną konserwę rybną, na środku starty ser, a po drugiej stronie pokrojone paluszki krabowe.

 

Świetną opcją śniadaniową są słodkie tortille. Jako nadzienie wystarczy miękki twarożek i każdy owoc lub dżem. Aby tortille były chrupiące, podsmaż je po obu stronach na suchej patelni.

 

Polecamy również pyszne i syte zapiekane tortille z mięsem.

SKŁADNIKI
  • Gotowe Tortille
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 400 g twardego sera
  • 3 jajka
  • 8 pomidorów
  • świeże zioła
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Usmaż mięso mielone na patelni, posól i popieprz do smaku. Pokrój pomidory w plasterki.
2. Ostudzone mięso mielone, tarty ser i pomidory rozłóż na tortilli i posyp pokrojonymi świeżymi ziołami.
3. Zawinięte tortille poukładaj na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Posmaruj je ze wszystkich stron roztrzepanym jajkiem.

4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
5. Pokrój gotowe tortille na porcje i zajadaj.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!