Jednak najlepsze gołąbki to te, które niegdyś przygotowywała moja babcia, a od wielu lat również i ja. Poznaj więc stary i sprawdzony przepis na gołąbki, jakich jeszcze nigdy nie jadłaś. Do dzieła!
1. Do wysokiej miski, wsyp przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, dodaj mleko, wodę, jajko, cukier i olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z przygotowanego ciasta, usmaż cienkie naleśniki.
2. Liście białej kapusty sparz i odstaw na ok. 15 minut.
3. Teraz przygotuj farsz: Do mielonego mięsa, dodaj posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę, wcześniej usmażone naleśniki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Teraz czas na sos: W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liście laurowe, śmietanę i posiekany koperek.
5. Grube i twarde części liści kapusty odetnij i na każdy nałóż porcję farszu. Zawiń farsz w liście kapusty i obtoczone wcześniej w mące, smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.