Tradycyjne gołąbki, według starej, sprawdzonej receptury są najlepsze. Tak przygotowanych, jeszcze nie jadłaś

Każdy z nas zna przepis na gołąbki, a w internecie można poznać wiele różnorodnych odsłon, od tradycyjnych do całkiem wymyślnych sposobów na ich przygotowanie.

 

Jednak najlepsze gołąbki to te, które niegdyś przygotowywała moja babcia, a od wielu lat również i ja. Poznaj więc stary i sprawdzony przepis na gołąbki, jakich jeszcze nigdy nie jadłaś. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 pęczka natki kopru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wysokiej miski, wsyp przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, dodaj mleko, wodę, jajko, cukier i olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z przygotowanego ciasta, usmaż cienkie naleśniki.

 

2. Liście białej kapusty sparz i odstaw na ok. 15 minut.

 

3. Teraz przygotuj farsz: Do mielonego mięsa, dodaj posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę, wcześniej usmażone naleśniki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

4. Teraz czas na sos: W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liście laurowe, śmietanę i posiekany koperek.

 

5. Grube i twarde części liści kapusty odetnij i na każdy nałóż porcję farszu. Zawiń farsz w liście kapusty i obtoczone wcześniej w mące, smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.

 

Gotowe, podsmażone gołąbki, wystarczy poukładać w garnku z grubym dnem, zalać sosem pomidorowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Smacznego!

error: Content is protected !!