Trzy sałatki z dodatkiem jajek- dzięki nim Twoja waga na pewno nie wzrośnie

Poniżej znajdziesz wspaniałe przepisy na sałatki, dzięki którym waga na pewno się nie zwiększy, a ich smak jest niesamowity.

 

Tak przygotowane sałatki na pewno bardzo Ci posmakują. Są banalnie proste w przygotowaniu. Możesz je nawet podawać gdy przyjdą nie zapowiedziani goście.

 

Zielona sałatka z dodatkiem ugotowanych jajek na twardo.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Szklanka świeżych liści szpinaku
  • Łyżka sera fety
  • Szklanka umytej sałaty rzymskiej
  • ¼ łyżki posiekanej dymki
  • 2 jajka na twardo
  • ¼ szklanki ciecierzycy
  • 1/3 awokado
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ posiekanej natki pietruszki

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczka soli
  • Łyżka musztardy Dijon
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W dużej misce wymieszaj szpinak oraz sałatę rzymską. Następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na mniejsze kawałki jajka oraz awokado, posiekaną dymkę, orzechy, natkę pietruszki, po czym wsyp ciecierzyce oraz ser fetę.

2.Czas na przygotowane sosu. Połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki, po czym polej gotowym dressingiem swoją sałatkę.

 

Pyszna sałatka z jajkiem oraz marchewką:

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 Jajka na twardo
  • Łyżka parmezanu
  • Szklanka pokrojonej marchwi
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Pół łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ¼ puszki groszku konserwowego
  • Łyżeczka soku z cytryny

 

WYKONANIE:

1.Na mniejsze kawałki pokrój obraną marchew, po czym ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Gotuj przez co najmniej 10 minut, następnie odcedzoną włóż do miski. Na mniejsze kawałki pokrój jajka, następnie dodaj groszek, posiekaną natkę pietruszki, po czym całość polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz posyp parmezanem.

 

Sałatka z dodatkiem fasoli:

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 jajka na twardo
  • ¼ szklanki pokrojonej cebuli czerwonej
  • Pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • Pół pomidora

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • Łyżeczka musztardy Dijon
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Czarny mielony pieprz, sól
  • Łyżeczka soku z cytryny

 

WYKONANIE:

1.W misce wymieszaj pokrojone na ćwiartki jajka, plastry pomidora, fasolę oraz drobno pokrojoną cebulę. Z wymienionych składników przygotuj sos, którym polej całą sałatkę. Smacznego!

error: Content is protected !!