Turecka tortilla z patelni – Coś nowego, coś smacznego, uwielbiamy je.

Idealna na śniadanie, posmarowana masłem lub posypana startym twardym serem. Pyszne!

Zgodnie z klasyczną recepturą tortille są przygotowywane z użyciem drożdży i wody. Ale jeśli nie przyjaźnisz się z ciastem drożdżowym, spodoba ci się alternatywny przepis na tureckie placki.
Ogromnym plusem jest to, że składniki można policzyć na palcach jednej ręki. Nie ma drogich produktów, niespotykanych przypraw. Tylko proste produkty, które zawsze są w naszej kuchni. Do dzieła!

SKŁADNIKI
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę z solą i sodą.

2. Zagnieść miękkie ciasto. W zależności od konsystencji kefiru możesz potrzebować nieco mniej lub nieco więcej niż 250 g. Najważniejsze jest to, żeby ciasto było miękkie.

3. Aby ciasto nie przylgnęło do rąk, posmaruj je olejem.

4. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut, aby odpoczęło.

5. Uformuj ciasto i podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na cienki okrągły naleśnik.

6. Widelcem zrób dziurki na obwodzie każdego placka. Dobrze rozgrzej patelnię.

7. Na średnim ogniu usmaż placki z każdej strony na złoty kolor. Do smażenia można użyć niewielkiej ilości masła.
To świetny zamiennik kupnej Tortilli. Nie ma nic łatwiejszego niż zrobienie jej samodzielnie w domu.

error: Content is protected !!