Tureckie ciasteczka, które smakują lepiej niż pączki – A to wszystko tylko z trzech składników. Poznaj przepis

Do każdej kuchni czasami może wkraść się monotonia. Wtedy trzeba spróbować czegoś nowego. Co powiecie na smakołyk z innego zakątka świata?

 

Jeśli jesteście zainteresowani, to proponuję Wam Tulambu. Jest to turecki przysmak. Pyszne ciastka nasączone syropem cukrowym. Z pewnością skradną serce smakoszy słodyczy. Ich wykonanie jest szybkie i proste, więc nie ma co zwlekać, garnki w dłoń i do dzieła!

Potrzebne składniki:

 

Ciasto:

  • olej ok. 300 ml (najlepiej słonecznikowy) do smażenia
  • 400 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 4 jajka

 

Syrop:

  • 200 g cukru
  • 20 ml soku z cytryny

 

Wykonanie:

Na średnim ogniu zagotuj w małym garnku wodę oraz masło. Następnym krokiem jest dodanie mąki. Pamiętaj, aby ją przesiać przez sitko. Teraz cały czas mieszając, czekamy,  aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

Gładką masę zdejmij z ognia. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, będziemy potrzebować rękawa cukierniczego. Przekładamy do niego przygotowaną masę, a następnie obcinamy końcówkę.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Ciasto umieszczone w rękawie powoli wyciskamy na głęboki olej. Wielkość wyciskanych kawałków powinna mieć ok. 5-7 cm. Kiedy kawałki ciasta będą zarumienione, wyciągamy je z oleju. Odkładamy pałeczki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.

Jeżeli całe ciasto jest już wyrobione i powstały nam gotowe ciastka, to pora na syrop. Cukier oraz sok z cytryny rozpuszczamy na ogniu i gotujemy przez ok. 15 minut. Do gotowego syropu wrzucamy nasze pałeczki i zostawiamy je w nim przez ok. 10 minut, aby nasiąknęły. Po upływie 10 minut mamy gotowe słodycze.

 

W ten oto szybki, prosty i przyjemny sposób mamy gotowy deser. W każdej kuchni przyda się czasami odrobina eksperymentów. Przygotowując dania z innych krajów, odbywamy małą kulinarną podróż, dzięki której możemy odkrywać zupełnie nowe smaki. Miłego gotowania i smacznego!

error: Content is protected !!