Jeśli jesteście zainteresowani, to proponuję Wam Tulambu. Jest to turecki przysmak. Pyszne ciastka nasączone syropem cukrowym. Z pewnością skradną serce smakoszy słodyczy. Ich wykonanie jest szybkie i proste, więc nie ma co zwlekać, garnki w dłoń i do dzieła!
Na średnim ogniu zagotuj w małym garnku wodę oraz masło. Następnym krokiem jest dodanie mąki. Pamiętaj, aby ją przesiać przez sitko. Teraz cały czas mieszając, czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Gładką masę zdejmij z ognia. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Kiedy nasze ciasto jest już gotowe, będziemy potrzebować rękawa cukierniczego. Przekładamy do niego przygotowaną masę, a następnie obcinamy końcówkę.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Ciasto umieszczone w rękawie powoli wyciskamy na głęboki olej. Wielkość wyciskanych kawałków powinna mieć ok. 5-7 cm. Kiedy kawałki ciasta będą zarumienione, wyciągamy je z oleju. Odkładamy pałeczki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
Jeżeli całe ciasto jest już wyrobione i powstały nam gotowe ciastka, to pora na syrop. Cukier oraz sok z cytryny rozpuszczamy na ogniu i gotujemy przez ok. 15 minut. Do gotowego syropu wrzucamy nasze pałeczki i zostawiamy je w nim przez ok. 10 minut, aby nasiąknęły. Po upływie 10 minut mamy gotowe słodycze.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.