Tureckie paluszki mięsne – Oryginalne i soczyste danie, które wygląda i smakuje wyjątkowo

Przepis na tradycyjne tureckie paluszki, dostałam od swojej cioci i od razu ochoczo przystąpiłam do ich przygotowania w domu dla swoich bliskich.

 

 

Okazały się bardzo proste w przygotowaniu, a czas oczekiwania na finalny efekt, rekompensuje w całości ich wyjątkowy smak.
Przepis polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych, smacznych i prostych dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mostek wołowy – 400 g
  • jagnięcina – 200 g
  • cebula – 100 g
  • woda – 100 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do małej miseczki wsyp sodę, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.

 

2. W wygodnej misce, wymieszaj jagnięcinę z mostkiem wołowym, dodaj wcześniej wymieszaną sodę z cytryną i całość dokładnie wymieszaj (masa mięsna powinna być lepka).

 

3. Teraz, małymi porcjami dodawaj do mięsa wodę i mieszaj powoli przez ok. 10 minut. Na koniec, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj jeszcze przez 5 minut.

 

4. Tak przygotowany farsz mięsny, przełóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na jeden dzień.

 

5. Po tym czasie, obraną cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub ją zblenduj i wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

 

6. Schłodzone mięso przełóż do miski, dodaj do niego cebulę z czosnkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

7. Dokładnie wymieszaj masę mięsną i wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny.

 

8. Ponieważ mięso mielone nie klei się do rąk, kiedy są mokre – przygotuj sobie miseczkę z wodą, aby je moczyć podczas formowania.

 

9. Tureckie paluszki mają kształt mini kiełbasek – na patyku, ale jeśli wolisz możesz nadać im dowolny kształt, według uznania.

 

10. Smaż paluszki na ciemny brązowy kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe!

 

Tak przygotowane paluszki mięsne, najlepiej smakują na ciepło z zestawem surówek z świeżych warzyw lub aromatycznych, domowych sosów. Świetnie nadają się również do upieczenia na grillu. Smacznego!

error: Content is protected !!