Tureckie paluszki mięsne – Oryginalne i soczyste danie, które wygląda i smakuje wyjątkowo
Przepis na tradycyjne tureckie paluszki, dostałam od swojej cioci i od razu ochoczo przystąpiłam do ich przygotowania w domu dla swoich bliskich.
Okazały się bardzo proste w przygotowaniu, a czas oczekiwania na finalny efekt, rekompensuje w całości ich wyjątkowy smak.
Przepis polecam wszystkim miłośnikom oryginalnych, smacznych i prostych dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
mostek wołowy – 400 g
-
jagnięcina – 200 g
-
cebula – 100 g
-
woda – 100 ml
-
czosnek – 2 ząbki
-
sok z cytryny – 1 łyżeczka
-
soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-
sól – 1 łyżeczka
-
czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
-
oliwa z oliwek – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1. Do małej miseczki wsyp sodę, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
2. W wygodnej misce, wymieszaj jagnięcinę z mostkiem wołowym, dodaj wcześniej wymieszaną sodę z cytryną i całość dokładnie wymieszaj (masa mięsna powinna być lepka).
3. Teraz, małymi porcjami dodawaj do mięsa wodę i mieszaj powoli przez ok. 10 minut. Na koniec, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
4. Tak przygotowany farsz mięsny, przełóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na jeden dzień.
5. Po tym czasie, obraną cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub ją zblenduj i wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
6. Schłodzone mięso przełóż do miski, dodaj do niego cebulę z czosnkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Dokładnie wymieszaj masę mięsną i wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny.
8. Ponieważ mięso mielone nie klei się do rąk, kiedy są mokre – przygotuj sobie miseczkę z wodą, aby je moczyć podczas formowania.
9. Tureckie paluszki mają kształt mini kiełbasek – na patyku, ale jeśli wolisz możesz nadać im dowolny kształt, według uznania.
10. Smaż paluszki na ciemny brązowy kolor z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe!