Lepszy niż ze sklepu, bo domowy. Ten topiony ser każdy pokocha.

Uwielbiasz topiony ser i często kupujesz go w sklepie? Wyobraź sobie, że taki sam, lub nawet lepszy wykonasz samodzielnie w domu. Wielu ludzi zniechęca fakt, że trzeba poświęcić na to kilka godzin w kuchni, lecz zapewniamy, że smak rekompensuje każdą minutę spędzoną „przy garach”.

 

Oczywiście, najprościej jest wybrać się na zakupy i wybrać ulubiony serek na półce, lecz domowy jest tak pyszny, że nie można go nawet porównać z tym zakupionym w markecie. Mamy dla was przepis, który jest banalnie prosty, a potrzebne składniki na pewno znajdują się w twoim domu.
Jeżeli nigdy nie zabierałeś się poważnie za gotowanie, bez obaw. Każdy, nawet największy laik kulinarny, jest sobie w stanie z nim poradzić.

 

Składniki:

  • 0.5 kg twarogu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
  • przyprawy, które lubisz i chcesz dodać do serka

 

Przygotowanie:

1. Twaróg oraz sodę umieść w małym rondlu w kąpieli wodnej.
2. Za pomocą widelca ugniataj twaróg tak, aby dobrze połączył się z sodą oraz zniweluj grudki.

 

3. Twaróg cały czas gotuj na małym ogniu, powoli zacznie się topić, jednak ważne jest stałe mieszanie, aby nie przywarł do dna. Gotuj go do momentu, aż stanie się całkowicie płynny.
4. Gdy zauważysz, że twaróg roztopił się całkowicie i zmienił się w gęsty, mleczny płyn, dodaj do niego sól i pieprz oraz przyprawy, które lubisz. Jeżeli chcesz, żeby twój serek po prostu był kremowy, nie dodawaj dodatkowych przypraw.

 

5. Trzymaj go na ogniu jeszcze 10 minut. Gdy upłynie czas, przygotuj foremkę, w której chcesz go umieścić, następnie przelej do przygotowanego naczynia i umieść w lodówce.

 

Przygotowany ser zachowuje swoją świeżość nawet do 5 dni! Nie musisz więc zjadać go od razu, jednak niezwykły smak sprawia, że pochłania się go w ogromnych ilościach. Smacznego!

error: Content is protected !!