Twarogowe kieszonki z jabłkiem – Genialny deser dla każdego, nawet dla największego łasucha w rodzinie

Nie ma nic lepszego, jak smaczny i zdrowy deser dla bliskich, który przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników oraz w ekspresowym tempie.

 

Genialne połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym i soczystym wnętrzem, nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki
  • 100 g kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1-2 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • 0,5 g soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, rozgnieć widelcem twaróg, a następnie dodaj sól, 9 łyżek cukru i wymieszaj.

2. Potem, dodaj kefir i przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj łyżką, a potem dłonią zagnieć gładkie ciasto.

 

3. Obrane jabłka, pokrój w cienkie plasterki, aby szybciej się upiekły.

4. Gotowe ciasto, rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wykrój kwadraciki o wymiarach 5×5 cm.

 

5. Na przygotowanych kwadracikach, połóż plasterek jabłka, posyp cukrem, cynamonem i sklej ze sobą dwa rogi ciasta.

6. Poukładaj kieszonki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20 minut – na złoty kolor. Gotowe!

 

Gorące kieszonki z jabłkiem, przykryj ściereczką, a po całkowitym wystygnięciu, oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!