Udka kurczaka w aromatycznym, pieczarkowym sosie – tej jesieni to prawdziwy hit na moim stole

W tym roku, na moim stole, pierwsze miejsce zajmują aromatyczne, ziołowe udka z kurczaka w pysznym, kremowym śmietanowo-pieczarkowym sosie. Rewelacyjne danie na każdą okazję, zarówno jako samodzielne danie, jak i genialna przystawka.

 

 

Udka z kurczaka to najdelikatniejsza jego część, więc jeśli chcesz zastąpić je innym rodzajem mięsa, np. filetem z kurczaka, to gwarantuję, że nie będzie już tak delikatnym i pysznym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg udek kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • ulubione zioła do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Uda z kurczaka umyj, oczyść, wytnij kości i skórę. Suszony czosnek wymieszaj z solą, pieprzem, 1 łyżeczką rozmarynu, 1 łyżeczką tymianku i suszoną cebulą. W powstałej mieszance zanurzaj udka i smaż na oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor. Usmażone udka kurczaka przełóż do garnka.

 

2. Na rozgrzanej patelni z masłem, usmaż pieczarki i dopraw 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, solą, pieprzem, resztą rozmarynu i tymianku oraz ulubionymi ziołami. Następnie dodaj śmietanę, starty parmezan i duś pod przykryciem przez kilka minut.

 

3. Na koniec zalej udka pieczarkowo-śmietanowym sosem i gotuj razem przez 5 minut. Gotowe!

 

 

Delikatne udka w kremowym, pieczarkowym sosie, podawaj na ciepło z ryżem lub puree ziemniaczanym w towarzystwie pysznych surówek ze świeżych warzyw.

 

Pamiętaj również, że jeśli jesteś na diecie i skrupulatnie pilnujesz spożywanych kalorii, możesz z powodzeniem zastąpić śmietanę, jogurtem naturalnym. Smacznego!

error: Content is protected !!