Zrazy ukraińskie z tego przepisu są smaczniejsze niż tradycyjne rolady.

Lubisz smacznie zjeść, ale nie chcesz poświęcać gotowaniu zbyt wiele czasu? Jeśli tak, to przepis na zrazy ukraińskie jest dla Ciebie.

 

Tak naprawdę zrazy ukraińskie, to kotlety z sosem i cebulą. Smakują wyśmienicie w połączeniu z różnymi dodatkami. Spróbuj, a nie pożałujesz.

 

Potrzebujesz:

  • 400 g mięsa
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 250 g cebuli
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek świeżego kopru
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Uwaga: nie obawiaj się dużej ilości cebuli potrzebnej do wykonania zrazów, jest ona stosowana jako wzmacniacz smaku. Jeśli chcesz możesz zastąpić cebulę użytą do farszu, czymś innym czego używasz na co dzień np. pieczarkami.

 

Wykonanie:

Zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbij z obu stron, następnie oprósz solą i pieprzem. Rozbite mięso włóż do pojemnika na 15 minut, aby nasiąkło przyprawami.

Odbierz połowę cebuli i pokrój w cienkie piórka. Włóż do osobnego naczynia i dodaj, ocet, pieprz, sól, cukier i część koperku. Marynuj tak cebulę przez około 10 minut.

Gdy dobiegnie czas marynowania mięsa oraz cebuli, wyłóż je na deskę. Układaj plasterek mięsa, na to dawaj porcję cebuli i zwijaj w rolady. Następnie każdą roladkę panieruj w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż rolady na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu rolady układaj na półmisku.

Pozostałą część cebuli posiekaj drobno. Usmaż ją na tłuszczu z mąką, pozostałym na patelni po smażeniu rolad. Do cebuli dodaj następnie paprykę, śmietanę i kilka łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj. Pod koniec dodaj jeszcze posiekany koperek i wodę, aby powstał sos.

Nadeszła kolej, aby połączyć sos z roladkami. Roladki wkładaj na patelnię z sosem. Sosu powinno być na tyle, aby całkiem przykryć roladki. Jeśli się tak nie stanie to nic, wystarczy dolać do sosu więcej wody. Roladki z sosem zagotuj, następnie skręć palnik i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.

Po tym czasie mięsko będzie rozpływać się w ustach. Zrazy ukraińskie są gotowe! Roladki ukraińskie są bardzo uniwersalnym daniem. Sprawdzą się w połączeniu zarówno z makaronem, kaszą gryczaną ryżem, czy ziemniakami. W każdym z tych połączeń z całą pewnością będą smakować wyśmienicie.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!