„Uśmiech Teściowej” – Budyniowe ciasto z jabłkami, które zasmakuje każdemu

Choć postać teściowej bardzo często stanowi temat żartów, całkiem serio proponujemy ciasto o jakże sympatycznej nazwie – „Uśmiech teściowej”. Zapewniamy, że nie jest to uśmiech zgryźliwy czy pełen politowania! Ciasto jest tak łatwe do wykonania i tak smaczne, że nawet najmniej utalentowana pani domu jest w stanie upiec je perfekcyjnie.

 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 kg słodkich jabłek – obranych i pokrojonych w ósemki
  • cukier puder – do dekoracji

 

Przygotowanie:

Silnie schłodzone masło siekamy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (masło można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodajemy żółtka, całe jajo oraz śmietanę. Jaja i śmietanę warto wcześniej wymieszać razem, unikniemy dzięki temu nieestetycznych żółtych smug w strukturze ciasta. Szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części tej samej wielkości.

 

Dużą formę (36×25 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wykładamy rozwałkowaną połówką ciasta i nakłuwamy je widelcem. Na cieście układamy jabłka. Aby jabłka nie ciemniały po obraniu (zanim ugotujemy budyń, upłynie nieco czasu), warto w innym naczyniu zalać je wodą z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, a przed ułożeniem na cieście dokładnie osączyć na ręczniku papierowym. Można je również oprószyć niewielką ilością cynamonu – „Uśmiech teściowej” zyska wówczas na smaku.

 

2 opakowania budyniu rozprowadzamy w małej ilości mleka, pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia, mieszając, by nie przypaliło się; gotujemy budyń (jeśli jest to budyń bez cukru – dosładzamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Gorącą masę wykładamy na jabłka i przykrywamy całość drugą częścią ciasta – również rozwałkowanego.

 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy około 45 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z foremki, aby nie nabrało metalicznego posmaku i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego !

error: Content is protected !!