Warzywa z patelni – Pyszne danie obiadowe lub wyjątkowa ciepła kolacja dla każdego. Zaskocz swoich bliskich genialnym połączeniem smaków
1 855
Ten wyjątkowy przepis, dostałam od swojej kuzynki całkiem niedawno. Muszę przyznać, że spodobał mi się tak bardzo, że niemal z marszu przystąpiłam do jego przygotowania dla swoich bliskich.
Cały sekret tego dania, to zaledwie kilka tanich i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj zawsze znajdziesz w swojej kuchni w połączeniu z intensywnym, egzotycznym smakiem sosu sojowego.
Moja rodzina była zaskoczona i zachwycona. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
700 g ziemniaków
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
50g sosu sojowego
1 łyżeczka octu
50g oleju roślinnego
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
ulubione zioła, przyprawy
PRZYGOTOWANIE:
1. Obraną i umytą marchewkę oraz ziemniaki do osobnych miseczek, pokrój w cienkie i jak najdłuższe paski. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w ten sam sposób co marchewkę i ziemniaki. Obraną cebulę pokrój w piórka.
2. W głębokiej patelni z rozgrzanym olejem, zeszklij cebulkę, potem dodaj marchewkę i smaż przez 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu.
3. Następnie dodaj ziemniaki, smaż kolejne 5 minut, a na koniec dodaj pokrojoną paprykę.
4. W tym czasie, Wymieszaj sos sojowy z octem, dopraw do smaku pieprzem, ulubionymi przyprawami i polej mieszanką warzywa na patelni. Dobrze wymieszaj.
5. Duś pod przykryciem do miękkości, a przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodzina i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!