Wątróbka z Pieczarkami w Kremowym Sosie – Już nigdy nie przygotujesz jej inaczej.
3 853
Zawsze lubiłam połączenie śmietany i grzybów. Są to uniwersalne produkty, idealne do prawie każdego mięsa i makaronu. Wątróbkę z pieczarkami w śmietanie przygotujesz bardzo szybko, a dodatkowo znajdzie się miejsce dla wyobraźni.
Do tego dania możesz dodać również swoje ulubione sezonowe warzywa lub przyprawy. W tym przepisie dodaję gałkę muszkatołową. Jest bardzo aromatyczna i nadaje wyjątkową nutę temu daniu. Jeśli nie przepadasz za wątróbką, to znaczy, że dotąd nie jadłaś jej przygotowanej w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
800 g wątróbki drobiowej
1 cebula
300 g pieczarek
100 g masła
3 łyżki mąki
1 litr mleka
200 g twardego sera
mielona gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania pieczarek: Umyte i pokrojone pieczarki podsmaż na patelni z pokrojoną cebulką na złoty kolor.
2. Następnie sos: Roztop masło na gorącej patelni i zasmaż mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie miała jednorodną konsystencję. Następnie wlej mleko i doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Pamiętaj, aby dodać gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
3. Wątróbkę drobiową zalecam przed pokrojeniem potrzymać w zamrażarce, przez co najmniej pół godziny. Zdecydowanie lepiej będzie ją kroić.
4. Pokrojoną wątróbkę ułóż w garnku, a wokół niej pieczarki i cebulą. Zalej sosem.
5. Gotuj wątróbkę przez 40 minut, polewając pysznym kremowym sosem od czasu do czasu. Potem posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.