Wątróbka z Pieczarkami w Kremowym Sosie – Już nigdy nie przygotujesz jej inaczej.

Zawsze lubiłam połączenie śmietany i grzybów. Są to uniwersalne produkty, idealne do prawie każdego mięsa i makaronu. Wątróbkę z pieczarkami w śmietanie przygotujesz bardzo szybko, a dodatkowo znajdzie się miejsce dla wyobraźni.

 

Do tego dania możesz dodać również swoje ulubione sezonowe warzywa lub przyprawy. W tym przepisie dodaję gałkę muszkatołową. Jest bardzo aromatyczna i nadaje wyjątkową nutę temu daniu. Jeśli nie przepadasz za wątróbką, to znaczy, że dotąd nie jadłaś jej przygotowanej w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 800 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 200 g twardego sera
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Zacznij od przygotowania pieczarek: Umyte i pokrojone pieczarki podsmaż na patelni z pokrojoną cebulką na złoty kolor.

2. Następnie sos: Roztop masło na gorącej patelni i zasmaż mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie miała jednorodną konsystencję. Następnie wlej mleko i doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Pamiętaj, aby dodać gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.

3. Wątróbkę drobiową zalecam przed pokrojeniem potrzymać w zamrażarce, przez co najmniej pół godziny. Zdecydowanie lepiej będzie ją kroić.

4. Pokrojoną wątróbkę ułóż w garnku, a wokół niej pieczarki i cebulą. Zalej sosem.

5. Gotuj wątróbkę przez 40 minut, polewając pysznym kremowym sosem od czasu do czasu. Potem posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!