Langos – wspaniałe ciasto drożdżowe smażone we wrzącym oleju. Można je spotkać na Węgrzech dosłownie na każdym rogu, ponieważ miejscowi po prostu uwielbiają ten niezwykły „fast food”. Z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną i rozpływającym się serem jest po prostu Pyszny! Drożdżowe ciasta z serem dla Węgrów, są jak pizza dla Włochów. Od teraz możesz je bez kłopotu i szybko przygotować w swoim domu. Nie sposób się mu oprzeć!
SKŁADNIKI
-
250 g mąki
-
150 g tłuczonych ziemniaków
-
6 g drożdży
-
100 ml mleka
-
1/2 łyżeczki cukru
-
3/4 łyżeczki soli
-
1 ząbek czosnku
-
100 g sera żółtego
-
śmietana do smaku
-
olej słonecznikowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli masz gotowe tłuczone ziemniaki, użyj ich. Jeśli nie, ugotuj ziemniaki do miękkości, przeciśnij przez praskę, a następnie odmierz wymaganą ilość (150 g).
2. Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i solą. Pozostaw na 10-15 minut. Dodaj schłodzone tłuczone ziemniaki, a następnie stopniowo dodawaj mąkę.
3. Zagnieć jednolite ciasto – powinno być miękkie, lekko lepkie.
4. Przełóż do głębokiej miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
5. Gdy ciasto urośnie, rozgrzej na patelni olej. Na blacie roboczym, posypanym mąką, podziel ciasto na 4 równe części i rozpłaszcz dłonią każdą z nich, tworząc łódkę (cieńszą na środku, grubszą na krawędziach). Nie używaj wałka do ciasta.
6. Smaż na mocno rozgrzanym oleju (ok. 180 stopni – powinien dymić), z obu stron na złoty kolor i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
7. Gorące langos natrzyj przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posmaruj kwaśną śmietaną i posyp startym serem.