Delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane po węgiersku, zasmakują każdemu.

Langos- z węgierskiego oznacza ognisty. Najprawdopodobniej to danie nazywa się właśnie tak bo jest smażone na gorącym oleju i podawane z ostrym sosem czosnkowym.

 

Często Langosze sprzedawane są na pobliskich targach i ulicznych sklepach na Węgrzech i w pobliskich krajach.
Wiele osób uważa, że przybyły one do Europy Wschodniej w czasie jarzma tureckiego, a inni że pieczone były w starożytnych czasach rzymskich. Warto spróbować smaku Langoszy, ponieważ jest to bardzo pyszne danie.

 

 

Składniki:
  • 1,5-1,75 mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • Pół łyżeczki cukru
  • 5 gram drożdży
  • Pół szklanki mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 70 ml oleju słonecznikowego

 

Sposób przygotowania:
1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, następnie tłuczemy je na puree i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 5-10 minut.
3. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Mieszaninę ziemniaczaną łączymy z drożdżami i dokładnie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5 cm i wycinamy z niego koła za pomocą szklanki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach na złocisty kolor.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!