Węgirskie puszyste naleśniki- pyszne i delikatne. Bez nadzienia smakują również dobrze. Przepis znajdziesz poniżej.

Każdy lubi zjeść puszyste naleśniki.

 

Często dodatkiem do naleśników są owoce lub dżemy, chociaż wielu z nas lubi zjeść naleśniki z warzywami lub mięsem, jednak bez dodatków smakują również wyśmienicie. Podać możesz na śniadanie obiad czy nawet na kolację.

 

Przepis , który jest na tej stronie pokaże Ci jak w prosty sposób zrobisz naleśniki węgierskie. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie i ciasto , które jest puszyste i delikatne.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 250 gram mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 gram drożdży
  • Olej
  • Szczypta soli
  • Do smaku cukier

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Połowę mleka wlej do miski i dodaj drożdże. W osobnych miskach oddziel żółtka od białek, następnie do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno.

 

2. Do rozczynu drożdżowego dodaj żółtka, mleko oraz mąkę dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj ubite białka. Na około 15 minut odstaw na bok przygotowane ciasto.

 

 

3. Z obydwu stron smaż naleśniki na złoty kolor. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!