Roladki wieprzowe – Zakarpacki przysmak, który zawładnął sercami moich bliskich

Tych roladek nie zapomni nikt, kto już raz je spróbował. Delikatne mięso z marynowaną cebulką i aromatycznymi przyprawami, duszone w pysznym, kremowym, śmietanowym sosie w całości zawładnęły sercami moich bliskich.

 

 

W szybki i prosty sposób, przygotujesz swoim bliskim idealne danie obiadowe lub wyśmienitą, ciepłą kolację. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 4 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 20 g szczypiorku
  • 30 g koperku
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebule obierz i pokrój na półpiórka. Przełóż do miski, dodaj cukier, ocet i dokładnie wymieszaj. Mięso pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm., dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

2. Na każdy plaster mięsa, nałóż porcję marynowanej cebulki i ciasno zawiń. Obtocz roladkę w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z każdej strony na złoty kolor.

 

3. Pozostałą cebulkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, dodaj drobno pokrojony szczypiorek, mąkę, śmietanę, sól i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj,a jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek.

 

4. Mięsne roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej śmietanowym sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

 

Delikatne, aromatyczne roladki w śmietanowym sosie są gotowe. Podawaj na ciepło w towarzystwie ryżu lub z ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!