Roladki wieprzowe – Zakarpacki przysmak, który zawładnął sercami moich bliskich
Tych roladek nie zapomni nikt, kto już raz je spróbował. Delikatne mięso z marynowaną cebulką i aromatycznymi przyprawami, duszone w pysznym, kremowym, śmietanowym sosie w całości zawładnęły sercami moich bliskich.
W szybki i prosty sposób, przygotujesz swoim bliskim idealne danie obiadowe lub wyśmienitą, ciepłą kolację. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
800 g mięsa wieprzowego
-
350 g kwaśnej śmietany
-
4 cebule
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka octu winnego
-
20 g szczypiorku
-
30 g koperku
-
sól do smaku
-
mielony czarny pieprz do smaku
-
olej słonecznikowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebule obierz i pokrój na półpiórka. Przełóż do miski, dodaj cukier, ocet i dokładnie wymieszaj. Mięso pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm., dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Na każdy plaster mięsa, nałóż porcję marynowanej cebulki i ciasno zawiń. Obtocz roladkę w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z każdej strony na złoty kolor.
3. Pozostałą cebulkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, dodaj drobno pokrojony szczypiorek, mąkę, śmietanę, sól i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj,a jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek.
4. Mięsne roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej śmietanowym sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.