Wołowina duszona w pysznym sosie jogurtowym z dodatkiem cebuli oraz pieczarek. Tak przygotowany obiad zachęci każdego domownika

Poniżej znajduje się idealny sposób na duszone soczyste mięso. Zapraszam na przepis poniżej.

 

Warto eksperymentować w kuchni. Danie z duszonej wołowiny idealnie nadaje się na niedzielny rodzinny obiad. Pyszne mięso zanurzone w sosie jogurtowym dopieszcza wszystkie kupki smakowe. Warto przygotować to danie , gdyż pięknie wygląda oraz niesamowicie smakuje.

Dodanie pieczarek nie jest konieczne. Spokojnie możesz je zastąpić sezonowymi leśnymi grzybami. Wszystkie potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne. Gotowe danie świetnie komponuje się z ryżem ,makaronem lub puree ziemniaczanym.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 600 g wołowiny
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól oraz tymianek do smaku
  • 500 ml wody

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku rozgrzej masło na dużej patelni. Następnie pokrój cebulę w pół piórka a pieczarki na mniejsze kawałki. Całość podsmażaj do momentu, aż pięknie się zarumienią.

2.Dodaj zmielone mięso, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane smaż około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlej wodę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Do smaku przypraw solą oraz tymiankiem. Całość smaż na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny oraz mleko. Ponownie gotuj około 5 minut.

Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Wykładaj na talerze z ulubionymi dodatkami, życzę smacznego!

error: Content is protected !!