Zajadała się tym ciastem a po miesiącu odzyskała pełnię zdrowia. Łatwo zrobisz je sama w domu (+przepis w środku)

Marchew to podstawowe warzywo w naszej codziennej kuchni. Zdaje się jednak, że nie jest wykorzystywane w wystarczający sposób, by także nas leczyło lub zapobiegało wielu chorobom. Marchew jest tania i powszechnie dostępna przez cały rok. Nie ma możliwości jej przedawkowania. Zapoznaj się z jej dobroczynnym działaniem na wiele dolegliwości zdrowotnych. 

 

Trudno nawet wymienić wszystkie zalety tego popularnego warzywa. Sok z marchwi powinien być stale obecny w naszej diecie. Jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem, może go nieco zmienić przez dodanie soku z ulubionych owoców i codziennie spożywać porcję tego prozdrowotnego napoju.

Marchew w 90% składa się z wody. Pozostałe 10% stanowią składniki bardzo odżywcze, m.in. białka, zdrowotne tłuszcze, a także wiele składników mineralnych, jak potas, magnez, żelazo, fosfor oraz dużo witamin. Beta karoten, który występuje w marchwi jest silnym antyoksydantem. Hamuje rozwój komórek nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca. Beta karoten zawarty w marchwi sprawia, że nasza skóra uzyskuje piękny, zdrowy kolor i usprawnia nasz wzrok. Żelazo zawarte w marchwi zapobiega groźnej anemii. 

 

A oto, co zyskasz, gdy marchew na stałe pojawi się w Twoim jadłospisie:

 

  • Pozbędziesz się dolegliwości jelitowych
  • Wyeliminujesz tzw. nerwicę żołądkową
  • Uwolnisz się od nieprzyjemnych wzdęć
  • Skutecznie zahamujesz biegunkę
  • Lepiej niż z pomocą środków farmaceutycznych wyregulujesz poziom cholesterolu
  • Witamina A z marchewki pozwoli na długie lata zachować dobry wzrok
  • Związki zawarte w marchwi uchronią palaczy przed rakiem płuc, ponieważ blokują rozwój nowotworów
  • Marchew ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż przywraca skórze piękny koloryt
  • Marchew może być podstawowym składnikiem bardzo smacznego dietetycznego ciasta.

 

A oto przepis na bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto marchewkowe.

 

Zaletą tego ciasta jest to, że nie zawiera ciężkostrawnego białka, czyli glutenu, gdyż zrobione jest z mąki jaglanej.

 

Przepis na prozdrowotne ciasto marchewkowe:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta mielonego cynamonu i kardamonu

 

 

Jak wykonać to poprawiające zdrowie ciasto:

  1. Marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
  2. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka.
  3. Następnie ciągle miksując dodawaj pomału do jajek cukier, olej kokosowy i mąkę.
  4. Dodaj do zmiksowanej masy startą marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Wszystko wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  6. Na koniec dodaj cynamon i kardamon. Jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do blaszki do pieczenia.
  8. Nagrzej piecyk do temperatury 180 stopni i wstaw przygotowane ciasto.
  9. Po 60 minutach wyłącz piecyk, odczekaj chwilę i otwórz drzwiczki.
  10. Wystaw ciasto na drewniana podkładkę.
  11. Po wystygnięciu posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Jeśli nie lubisz, posyp cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

 

 

Upieczone według tego przepisu ciasto marchewkowe jest dietetyczne i bardzo smaczne. Nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, gdyż jest wykonane z mąki jaglanej. Ciasto z marchewki polecane jest szczególnie osobom z cukrzycą oraz wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie. Dzięki temu przepisowi możesz objadać się pysznym ciastem bez wyrzutów sumienia, co więcej, zyskasz utracone zdrowie!

 

 

Uświadom swoich bliskich i daj im przepis na to ciasto ?kliknij UDOSTĘPNIJ, będą Ci bardzo wdzięczni ?

error: Content is protected !!