Zapiekana golonka w marynacie musztardowej- pyszne mięso, które rozpływa się w ustach.

Rewelacyjny przepis dla osób, które kochają jeść mięso. Golonka w kapuście lub z wody nie smakuje tak cudownie jak ta z przepisu poniżej. Zapraszam na przepis.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • Golonka tylna wieprzowa
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • Łyżka sosu sojowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Łyżka octu
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • Łyżeczka soli
  • 1/3 kolendry
  • 1/3 suszonej bazylii

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1.Zacznij od przygotowania golonki, dokładnie ją oczyść , następnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zrób małe lecz głęboki nacięcia w mięsie i powkładaj w nie obrany czosnek.

2. Czas na przygotowanie marynaty: Do dużej miski nałóż musztardę . następnie dodaj sos sojowy, ocet winny, zioła, sól i olej. Przygotowana marynatę odłóż na 15 minut, po tym czasie nasmaruj ją dokładnie mięso. Przechowuj zamarynowaną golonkę w lodówce przez minimum 5 godzin ( najlepiej, aby przechowywać przez całą noc). Co jakiś czas przewracaj mięso, aby marynowało się równomiernie.

3. Golonkę przenieś do rękawa do pieczenia, dokładnie zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.

4. Piecz przez dwie godziny w 160 stopniach . Po upływie tego czasu wyjmij ją z woreczka, polej marynatą, która Ci została i piecz w 220 stopniach przez 15 minut. Mięso z wierzchu będzie chrupiące i złociste. Danie gotowe!

 

Tak przegotowaną golonkę podawaj z kiszoną kapustą, piklami i marynowaną cebulą. Ziemniaki będą również rewelacyjnie do niej pasowały. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!