Zapiekana Karmelowa Dynia z Cytryną – Pyszna, zdrowa i aromatyczna przekąska dla każdego.

Większość z nas lubi łatwe i szybkie w przygotowaniu posiłki. Oczywiście muszą być również smaczne! Ta oryginalna, słodka i zdrowa przekąska z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 1 kg dyni
  • 1 duża cytryna
  • 0,5 łyżki stołowej cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i oczyść z pestek dynię. Następnie pokrój ją w kostkę.

2. W wygodnej misce wymieszaj dynię z cukrem. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w małą kostkę cytrynę.

3. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

4. Po upływie tego czasu, sprawdź dynię pod kątem słodyczy. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i piecz przez 10 minut bez pokrywki. Miękkość dyni sprawdzaj wykałaczką.

5. Upieczoną dynię pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno. Pomarańczowy, ciepły kolor dyni aż woła aby ją spróbować!

 

Wewnątrz kostki dyni są słodkie, a na zewnątrz lekko kwaśne. Zamiast cytryny możesz dodać mandarynkę, pomarańczę, skórkę z cytryny, suszone owoce, orzechy, cynamon – wszystko, czego dusza zapragnie!

error: Content is protected !!