Klopsiki zapiekane z ziemniakami – To danie zawsze wychodzi pyszne
To genialne, pełne danie wykonasz jednocześnie, oszczędzając czas na miłą pogawędkę z rodziną na temat „jak Ci minął dzień”.
Soczyste i delikatne klopsiki z ziemniakami w pysznym sosie, zapiekane w piekarniku z pewnością będą smakowały wszystkim domownikom, bez względu na ich wiek. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
400 g mięsa mielonego
-
2 jajka
-
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
-
1 bułka namoczona w zimnym mleku
-
ulubione przyprawy do smaku
-
2 łyżki stołowe mąki do obtoczenia klopsów
Składniki na sos:
-
0,5 szklanki wody
-
2 łyżki śmietany
-
1 łyżka keczupu
-
sól i pieprz do smaku
Ponadto:
-
8 średnich ziemniaków
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, potem uformuj z niego średnie kulki i obtocz każdą w mące.
2. W wysmarowanej tłuszczem formie, poukładaj na zewnątrz mięsne kulki, a w środku ziemniaki ugotowane na półtwardo.
3. włóż do piekarnika, rozgrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut.
4. Po tym czasie, zalej śmietanką, wymieszaną z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku, przez kolejne 20 minut. Pyszne danie jest gotowe!