Zapiekane Nadziewane Tortille – Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.

Z gotowych tortilli można wyczarować wiele potraw. Najwspanialsze jest jednak to, że możesz je wypełnić dowolnym, ulubionym farszem i zawsze będą pyszne! W tych prezentowanych niżej, zakochasz się od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 550 g mielonej wołowiny
  • 10 gotowych tortilli wraps
  • 200 g cebuli
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 kiszone lub konserwowe ogórki
  • 100 g korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • 50 ml oleju
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 190 ml mleka
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól, cukier, przyprawy do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw pokrój cebulę w średnią kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmaż ją na średnim ogniu.

2. Tymczasem zetrzyj na tarce o dużych oczkach seler i pietruszkę.

 

3. Obierz kwaśne jabłko i pokrój je w małe kosteczki. Razem z selerem i pietruszką, wrzuć na patelnię do cebuli i smaż mieszając, przez około 4 minuty.

4. Następnie dorzuć mięso mielone i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zwiększ ogień, aby mięso się zarumieniło.

5. Potem wlej 150 ml mleka i duś 5 minut, bez przykrycia. Teraz możesz dodać sól i cukier.

 

6. Teraz wlej wino i duś przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, przytrzymaj na ogniu jeszcze kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.

7. Obierz ogórki i pokrój każdego wzdłuż na 5 części.

8. Do sosu dodaj pozostałe 40 ml mleka, śmietanę, ubite jajko i wymieszaj, aż zrobi się gładki i aksamitny.

 

9. Placki tortilli, jeśli jest taka potrzeba dotnij tak, aby ich długość odpowiadała długości naczynia żaroodpornego.

10. Na każdej tortilli połóż kawałek ogórka i rozdziel farsz. Zawinięte tortille poukładaj ciasno w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia.

11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut.

12. Pyszne, pachnące zapiekane tortille są gotowe. Podawaj na gorąco.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!