Zapiekane Naleśniki Dyniowe – Tego smaku szybko nie zapomnisz.

Dynia jest ulubionym warzywem sezonu jesiennego. Naleśniki Dyniowe będą świetnym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zaskocz domowników tym smacznym i pełnym witamin daniem.

 

SKŁADNIKI
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g dyni
  • 160 g mąki
  • 20 g masła
  • 400 g twarogu
  • 0,5 łyżki stołowej cukru pudru
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

1. Zacznijmy od przygotowania przecieru dyniowego, który jest tu niezbędny: Obierz i pokrój dynię na małe kawałki, umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na pół godziny, a następnie zblenduj.

2. W wygodnym pojemniku wymieszaj mleko z jajkami, puree z dyni, mąką i szczyptą soli, do uzyskania jednolitej masy.

3. Aby przygotować nadzienie, rozgnieć twaróg widelcem, a następnie wymieszaj go z cukrem pudrem.

4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i nalewaj niewielką ilość ciasta, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni patelni.
Piecz naleśniki z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe układaj na talerzu, jeden na drugim.

5. Na środku każdego naleśnika umieść jedną łyżkę nadzienia, równomiernie rozprowadzając je na całej jego powierzchni. Zawiń naleśniki w rulon.

6. Każdego zwiniętego naleśnika przekrój na pół, a następnie umieść je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

7. Na naleśnikach można umieścić małe kawałki masła, a także posypać je cukrem do smaku.

8. Piecz naleśniki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Naleśniki dyniowe gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!