Zapiekane warzywa z pieczarkami – Tak przygotowane, są idealne na każdą okazję. Na moim stole goszczą bardzo często

Genialne, lekkie i niskokaloryczne warzywa z pieczarkami zapiekane w piekarniku, to smaczna przekąska dla każdego i możesz zajadać się nimi bez najmniejszych wyrzutów sumienia kiedy tylko masz na to ochotę.

 

Warzywa, przygotowane w ten sposób to również łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które z powodzeniem możesz upiec na grillu. Na moim stole goszczą bardzo często, ponieważ moja rodzina je uwielbia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 szt. młodych bakłażanów
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 60 ml sosu sojowego
  • 90 ml oleju roślinnego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania marynaty sojowej: Do sosu sojowego, dodaj olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Bakłażany i cukinię umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na dużą kostkę, a paprykę w paski. Umyte i osuszone pomidory, pokrój na plasterki.

 

3. Umyte i oczyszczone pieczarki przekrój na pół, a jeśli są małe zostaw je w całości.

4. Włóż jeden woreczek do drugiego, a następnie przełóż do nich wszystkie pokrojone warzywa oraz pieczarki i zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Woreczki szczelnie zwiąż i wstrząśnij, aby wszystkie warzywa pokryte były marynatą.

 

5. Odstaw warzywa w woreczkach na 30-40 minut do marynowania i od czasu do czasu przewracaj na drugą stronę, aby marynata była rozprowadzona równomiernie.

6. Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie na całej powierzchni marynowane warzywa.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30-35 minut. W tym czasie, raz po raz przemieszaj warzywa na blaszce, aby zarumieniły się równomiernie. Gotowe!

 

Tak upieczone warzywa, najlepiej smakują na gorąco z ryżem lub świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!