Zapiekanka Dyniowa z Twarożkiem – W takiej postaci jeszcze jej nie jadłaś.

Niesamowity deser, który pięknie wygląda i pysznie smakuje. Przypadnie do gustu szczególnie tym, co podążają za zdrowiem i szczupłą sylwetką. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI
  • 500 g puree z dyni
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego lub 0,5 g waniliny

 

PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i oczyść dynię z nasion. Pokrój na kawałki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C do miękkości (ok. 15 minut).

2. Opłucz rodzynki i zalej gorącą wodą. Pozostaw do spęcznienia.

3. Zblenduj na gładką masę twarożek, cukier, cukier waniliowy, jajko i pół łyżeczki startej skórki pomarańczy.

4. Miękką dynię zblenduj na gładką masę. Dodaj miód i pozostałą skórkę pomarańczową. Jeśli masa dyniowa wydaje ci się zbyt rzadka, dodaj jedno jajko lub łyżkę skrobi kukurydzianej.

5. Nasmaruj blaszkę do pieczenia dowolnym tłuszczem. Rozprowadź równomiernie 1/3 masy dyniowej, a następnie równomiernie warstwę 1/2 twarogu i połowę rodzynek. Powtórz warstwy w tej samej kolejności. Ostatnia warstwa będzie masą dyniową.

 

6. Wierzch zapiekanki możesz ozdobić wzorami z masy twarogowej.

 

7. Zapiekankę piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. Rodzynki możesz zastąpić również suszonymi morelami i dodać innych przypraw: cynamonu, goździków, anyżu lub kopru włoskiego.

Smacznego!

error: Content is protected !!