Zapiekanka jak gołąbki – Smaczna i szybka w przygotowaniu. Gości w moim domu bardzo często, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają

Jeśli lubisz tradycyjne gołąbki, ale brakuje Ci czasu na przygotowanie tak pracochłonnego dania – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Prostota wykonania, pozwoli ją przygotować nawet najmniej doświadczonym Paniom domu, a genialny smak i szybkość wykonania z pewnością ucieszy wszystkich domowników. Od dziś, możecie cieszyć się smakiem gołąbków zawsze wtedy, kiedy tylko macie na to ochotę. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 ml bulionu (lub rosołu),
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • jedna duża główka kapusty,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, papryka i majeranek,
  • olej.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę poszatkuj lub pokrój drobno ostrym nożem. Potem, gotuj ją w garnku z osoloną wodą przez 10 minut. Po ugotowaniu, kapustę przelej przez sitko i przestudź.

2. Jednocześnie, wstaw do gotowania w lekko osolonej wodzie ryż. Obraną cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. W osobnym garnku, wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem (lub rosołem), dodając mąkę i majeranek do smaku.

 

3. Odcedzony i przestudzony ryż, wymieszaj z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszaj masę mięsną.

4. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, najpierw ułóż równomiernie warstwę kapusty, polej ją kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, potem warstwę mięsa z ryżem polanego sosem. Warstwy układaj do wyczerpania składników. Całość polej pozostałym sosem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1,5 godziny. Podawaj na gorąco. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!