Zapiekanka Kalafiorowa z Mozarellą – Delikatna i aromatyczna zapiekanka, na pyszny i zdrowy obiad dla każdego.
5 200
Kalafior można bezpiecznie nazwać królową warzyw. Zawiera 1,5–2 razy więcej białka i 2-3 razy więcej witaminy C niż np. biała kapusta. Ponadto, to zdrowe warzywo ma niską kaloryczność, a jego białko jest łatwo wchłaniane przez organizm.
Oto prosty i szybki przepis na zapiekankę z kalafiora z mozarellą. To pyszne danie jest idealne dla każdego, kto dba o zdrową dietę, ale nie odmawiania sobie pysznego jedzenia.
SKŁADNIKI
500 g kalafiora
400 g mozzarelli
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki oregano
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Zetrzyj kalafior na tarce o grubych oczkach.
2. Przeciśnij czosnek przez praskę.
3. Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
4. Dodaj do startego kalafiora jajka, oregano, sól, pieprz, smażoną cebulkę i czosnek. Wymieszaj.
5. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Odłóż jej około 100 gramów, będzie jeszcze potrzebna. Resztę wymieszaj z kalafiorem.
6. Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 25 minut.
7. Na kilka minut przed końcem pieczenia, wyciągnij zapiekankę z piekarnika i posyp odłożonym wcześniej serem mozarella. Piecz jeszcze kilka minut.
8. Zapiekanka kalafiorowa z mozarellą jest gotowa. Aby była jeszcze bardziej dietetyczna, zastąp mozzarellę tofu sojowym.
Smacznego!
Musisz przyznać, że przepis jest fantastyczny w swej prostocie! Delikatna, pyszna i aromatyczna zapiekanka kalafiorowa z mozarellą jest warta nawet grzechu. Na jednej porcji z pewnością się nie zatrzymasz!
To idealny pomysł na sprytne przemycenie tego zdrowego warzywa, na talerz nawet najbardziej wybrednego smakosza.