Zapiekanka Makaronowa z Kurczakiem – Pyszna, aksamitna i aromatyczna. Palce lizać.
4 763
Przepis na tą pyszną makaronową zapiekankę dostałam całkiem nie dawno od kuzynki. Zachwalała ją tak bardzo, że niemal natychmiast zabrałam się za jej przygotowanie. Łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdej zapracowanej mamie. Jest idealna na sycące danie obiadowe lub ciepłą kolację po ciężkim dniu.
Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy, moja rodzinka nie mogła się nią najeść. Komplementów nie było końca. Do dzieła!
SKŁADNIKI
200 g makaronu
400 g filetów z kurczaka
3 średnie cebule
1 duża marchewka
2 jajka
100 g serka topionego śmietankowego
100 g twardego sera
500 ml mleka
mały pęczek koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
200 g krakersów
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i oczyść świeże filety z kurczaka.
2. Zmiel je w maszynce do mięsa lub drobniutko pokrój nożem.
3. Cebulę pokrój w małą kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie smaż warzywa na oleju, aż cebula się zeszkli.
4. Potem dodaj serek śmietankowy, jajka i mleko. Z pomocą miksera wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
5. Posól i dodaj swoje ulubione przyprawy.
6. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wsyp pokruszone krakersy.
7. Następna warstwa składa się z surowego makaronu. Rozłóż go równomiernie na całej powierzchni naczynia.
8. Trzecią warstwą jest mięso mielone. Na koniec wlej masę mleczno – jajeczną.
Włóż zapiekankę do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.
9. W tym czasie zetrzyj ser żółty i drobno posiekaj koperek.
10. Po 20 minutach, wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp serem i koperkiem. Zapiekaj przez kolejne 20 minut.