Zapiekanka Makaronowa z Mięsem – Pyszne, syte danie pod serową kołderką. To niebo w ustach.
4 871
Jeśli został Ci makaron z obiadu i zastanawiasz się co z nim zrobić, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Bogatą i sytą zapiekankę przygotujesz o tyle szybciej, że już nie musisz gotować makaronu i nic się nie zmarnuje.
Makaron, mięso mielone, ser i warzywa to idealne połączenie zwykłych składników, które szybko zamienisz w pyszną kolację dla całej rodziny.
A to wszystko podane pod pyszną, serową kołderką. Tym daniem zachwycisz wszystkich domowników. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
250 g makaronu
-
250 g fileta z kurczaka
-
300 ml mleka
-
2 jajka
-
70 g twardego sera
-
100 g twarogu
-
pęczek koperku
-
1 łyżeczka soli
-
1 marchewka i 1 cebula
-
olej do smarowania, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zmiel filety z kurczaka w maszynce do mięsa. Do tej zapiekanki, możesz użyć dowolnego makaronu, każdy idealnie komponuje się z mięsem mielonym.
2. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni z odrobina oleju, aż cebulka się zeszkli.
3. Teraz wymieszaj z mlekiem twaróg, jajka i podsmażoną cebulkę z marchewką.
4. Posól, dodaj przyprawy do smaku.
5. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i wyłóż na nią warstwę makaronu.
6. Następnie, równomiernie nałóż mięso mielone i zalej przygotowaną wcześniej mieszanką z mleka, warzyw i przypraw.
Aby urozmaicić danie, możesz również zalać makaron i mięso sosem pomidorowym lub grzybowym. Zapiekanka będzie równie aromatyczna i smaczna.
7. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
8. 15-20 minut przed końcem pieczenia, posyp zapiekankę startym serem i posiekanym koperkiem.
9. Zapiekanka makaronowa z mięsem, pod serowa kołderką jest gotowa. Smacznego!