Zapiekanka mięsna pod serową pierzynką, według tego przepisu, to prawdziwy hit na moim stole
Pyszna zapiekanka w której dla każdego, znajdzie się coś dobrego. Niezwykłe połączenie mięsa z warzywami, aromatycznymi ziołami i serem, to danie idealne na różne okazje. Zachwyca się nim zarówno moja rodzina, jak i moi goście. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
1 kg mięsa wieprzowego
-
250 g twardego sera
-
4 średnie ziemniaki
-
3 cebule
-
3 pomidory
-
4 ząbki czosnku
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
ulubione zioła
-
majonez (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i oczyszczone mięso, pokrój na cienkie, duże plastry i dopraw je solą i pieprzem. Obraną cebulę, pokrój w piórka, pomidory na plasterki, a ziemniaki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na wysmarowaną masłem formę do pieczenia, układaj naprzemiennie warstwami: najpierw mięso, potem cebulę i starte ziemniaki, a następnie posmaruj majonezem i ułóż pomidory. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut.
4. Po tym czasie, posyp zapiekankę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Pyszna zapiekanka mięsna pod serową pierzynką jest gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, zresztą w moim domu jeszcze nigdy nie zdążyła ostygnąć…Smacznego!