Zapiekanka po Ukraińsku – Połączenie tych składników sprawi, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie

Doskonałe połączenie tych składników sprawia, że wprost nie można jej się oprzeć.

 

Przygotujesz ją z prostych i łatwo dostępnych składników, a większość z nich i tak zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Łatwość i szybkość przygotowania sprawi, że będziesz serwować ja swoim bliskim często i z prawdziwą przyjemnością. Gwarantuję, że ten smak zachwyci każdego bez wyjątku, do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1-2 cukinie
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą cukinię ze skórką, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Przełóż ja do miski, posyp solą i odstaw na 20 minut, aby puściła wodę.

 

2. Ziemniaki umyj, obierz ( młode ziemniaki zostaw ze skórką) i pokrój w plastry o grubości ok. 3 mm. Przełóż je do osobnej miski. Boczek, pokrój w cienkie plastry.

 

3. Naczynie żaroodporne, wysmaruj razem z brzegami olejem.

4. Zapiekankę układaj warstwami w kolejności: Odsączona z wody cukinia, przeciśnięty przez praskę czosnek, plasterki boczku i plasterki ziemniaków. Naczynie przykryj folią aluminiową.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki pięknie się zarumieni. Gotowe!

 

Zapiekankę, podawaj na gorąco, posypaną posiekaną natką pietruszki i z ulubioną surówką. Smacznego!

error: Content is protected !!