Zapiekanka z kapustą w stylu francuskim – Idealna na rodzinną, ciepłą kolację
788
Tym daniem zajada się również moja najmłodsza pociecha, która nie przepada za tradycyjnymi gołąbkami. Pyszne, sycące danie, które zachwyci każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
500 g ziemniaków (lub ryżu)
1 kg kapusty
800 g mięsa mielonego
120 ml mleka
3 cebule
5 jajek
200 g kwaśnej śmietany
mielony czarny pieprz
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją w całości do dużego garnka, zalej wodą i zaparzaj, aż liście zaczną się oddzielać.
Oddzielone po zaparzeniu liście, gotuj jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, a następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
Twarde i grube części liści odetnij. Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
Potem dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu.
Teraz dodaj obrane i starte na tarce o grubych oczkach surowe ziemniaki. Podsmaż do czasu, aż ziemniaki będą w połowie miękkie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. (Jeśli tak zdecydowałeś, teraz możesz dodać ugotowany ryż). Wszystko dokładnie wymieszaj, farsz jest gotowy.
W miseczce roztrzep jajka z mlekiem.
W naczyniu żaroodpornym, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż połowę farszu i polej połową masy mleczno-jajecznej.
Teraz powtórz warstwy w tej samej kolejności. Wierzch, polej kwaśną śmietaną. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Kapusta po francusku z piekarnika to idealne danie obiadowe oraz pyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi. To prawdziwy hit, który nikogo nie pozostawi obojętnym.