Zapiekanka z kapustą w stylu francuskim – Idealna na rodzinną, ciepłą kolację

Tym daniem zajada się również moja najmłodsza pociecha, która nie przepada za tradycyjnymi gołąbkami. Pyszne, sycące danie, które zachwyci każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków (lub ryżu)
  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 120 ml mleka
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • mielony czarny pieprz
  • sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

Zdejmij z kapusty wierzchnie liście, włóż ją w całości do dużego garnka, zalej wodą i zaparzaj, aż liście zaczną się oddzielać.

Oddzielone po zaparzeniu liście, gotuj jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, a następnie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

 

Twarde i grube części liści odetnij. Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni, aż się zeszkli.

Potem dodaj mięso mielone i podsmażaj na małym ogniu.

 

Teraz dodaj obrane i starte na tarce o grubych oczkach surowe ziemniaki. Podsmaż do czasu, aż ziemniaki będą w połowie miękkie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. (Jeśli tak zdecydowałeś, teraz możesz dodać ugotowany ryż). Wszystko dokładnie wymieszaj, farsz jest gotowy.

 

W miseczce roztrzep jajka z mlekiem.

W naczyniu żaroodpornym, poukładaj liście kapusty tak, aby przykryły całe dno. Potem wyłóż połowę farszu i polej połową masy mleczno-jajecznej.

Teraz powtórz warstwy w tej samej kolejności. Wierzch, polej kwaśną śmietaną. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

 

Kapusta po francusku z piekarnika to idealne danie obiadowe oraz pyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi. To prawdziwy hit, który nikogo nie pozostawi obojętnym.
Smacznego!

error: Content is protected !!