Wystarczy pokroić w plasterki cukinię, pomidory, dodać jajko i… za pół godziny smakować wraz z rodziną pyszną zapiekankę.
28 219
Brak pomysłu na smaczny, nieskomplikowany, niewymagający dużego wysiłku, ani skomplikowanych produktów obiad?
Oto podpowiedź na szybkie, proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie – Zapiekanka z cukinii i pomidorów. Ta przyjemna i nietrudna, a doskonała w smaku potrawa, złożona z delikatnych warzyw przykrytych skorupką pysznego sera, na pewno zaspokoi apetyt i miło połechce podniebienia wszystkich domowników.
SKŁADNIKI
1 papryka
1, 2 pomidory
200 – 250 g cukinii
2 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
1 jajko
30 g twardego sera
przyprawy: sól, pieprz i inne do smaku
PRZYGOTOWANIE
Paprykę należy umyć, oczyścić dokładnie z nasion i następnie pokroić w pierścienie. Pomidory oraz cukinię trzeba umyć, a potem pokroić w plastry, przy czym nie powinny być one zbyt grube.
Tak przygotowane warzywa układa się na przemian w odpowiednim naczyniu – przeznaczonym do pieczenia. Następnie stosujemy tradycyjnie: sól oraz pieprz, można dodać również inne przyprawy, w zależności od indywidualnych preferencji przygotowującego potrawę. Świetnie sprawdzą się tutaj jako dodatek również ulubione zioła.
Samą górę dania smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy uprzednio utartym serem.
Na sam koniec trzeba jeszcze przygotować polewę z jajka i dwóch łyżek mleka i zalać nią warzywa.
Pieczenie zajmuje na prawdę niewiele czasu, około 30 – 35 minut. Jego temperatura powinna wynosić 180 stopni. Potrawę podajemy na gorąco, życząc wszystkim smacznego.
Tak przygotowana zapiekanka, przy jakże niewielkim wkładzie pracy, daje gwarancje dobrego smaku i zadowolenia wszystkich domowników.